İstiklal Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, kışlıklarını geleneksel yöntemlerle hazırlıyor. Buğday, kazanlarda kaynatıldıktan sonra kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra bulgur olmak üzere değirmenlere gönderiliyor. Bu süreçte bazı vatandaşlar kendi kışlık yiyeceğini hazırlarken, bazıları ise ürettikleri bulgurları satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. Teknolojinin henüz ulaşmadığı bu köyde, bulgurun tamamen doğal yöntemlerle hazırlanması dikkat çekiyor.
Fatma Öztürk, Tufanbeyli'deki kış hazırlıklarını anlatırken, "Hasat edilen buğdayı önce yıkıyoruz, sonra kaynatıyoruz. 3 gün süreyle çadır ve hasırlarda kurutuyoruz. Yapması çok zahmetli ama sonucunda elde ettiğimiz bulgurun lezzeti her şeye değer." şeklinde konuştu.
Değirmende yarım asırdır bu işle uğraşan Hatice Araz da şunları söyledi: “58 yaşındayım. Bu işin içindeyim. İyi bir yemek isteyenler buğdayını iyice seçip kurutmalı. Ben de eski usul değirmenimde buğdayı eleyerek bulgur haline getiriyorum."
Tufanbeyli'de buğdayın bulgura dönüşümü, geleneksel yöntemlerin ve zorlu bir emeğin ürünü olarak sofralara ulaşıyor.
İHA -HABER MERKEZİ
ADANA HABERLERİ
17 Eylül 2023 - 11:54
Güncelleme: 17 Eylül 2023 - 16:13
Adana Tufanbeyli'de Buğdaydan Bulgura Zorlu Yolculuk
Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık bulgur hazırlıkları hız kazandı. Buğdayın hasadının ardından bin bir emekle kaynatılıp değirmende dövülerek bulgur haline getirilmesi, bölge halkının zorlu mesaisini ortaya koyuyor.
ADANA HABERLERİ
17 Eylül 2023 - 11:54
Güncelleme: 17 Eylül 2023 - 16:13
İlginizi Çekebilir