Şehirleşmenin ve modern hayat tarzının insanlar tarafından daha çok benimsenmesi birçok mesleğin de eskisi kadar ilgi görmemesine ve unutulmaya yüz tutmasına neden oluyor. Bu mesleklerden bir tanesi de insanların önlerinde bir zamanlar uzun kuyruklar oluşturduğu değirmencilik mesleği olarak karşımıza çıkıyor.
Babasından devraldığı mesleği sürdürmeye çalıştığını ancak son zamanlarda değirmenlere ilgi azaldığını belirten Selahattin Aybük; “Değirmencilik bizim aile mesleğimizdir. Bu meslek bana dedem ve babamdan kalan bir meslektir. Önceden işimiz daha çok olurdu, yoğunluktan dolayı evimize geç gitmek zorunda kalırdık. Ancak şimdi öyle mi? İşler çok azaldı. İnsanlar artık mısır buğday yada mısır getirip un çektirmiyor. Hazır unlar var şimdi. Kimse yerli una bakmıyor çok fazla. Önceden tabi bir de evlerde ekmekler yapılırdı. Şimdi ekmek pişiren de kalmadı. Herkes gidip fırından ekmeğini alıyor. Bu durumlarda bizim eski günleri bir daha bulamayacağımızı gösteriyor bizlere. Üzücü olsa da durum maalesef bu.” şeklinde konuştu.
İşlerin az olmasından dolayı kazandıkları paranın da ancak değirmenin masraflarına gittiğini belirten Aybük; “Önceden işlerimiz çok olurdu haliyle para da kazanırdık. Ancak son yıllarda kazandığımız genelde değirmenin masraflarına gidiyor. Yerli unun ve yerli bulgurun müdavimlerinin dışında kapımızı çalan yok. Herkes hazır tüketime yönelmiş durumda. Böyle giderse bu meslek de yok olur gider.” ifadelerini kullandı. Haber Uğur Başaran
Ahmet Karagöz