Adana (İHA) - Türkiye'de domatesin ve çiftçilerin korkulu düşmanı olan 'Tuta Absoluta'ya karşı mücadele için yeni bir umut doğdu. Çukurova Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Karut liderliğindeki bir ekip, Adana'nın Karataş ilçesinde yetiştirilen domateslerde Bracon Didemie adlı bir parazitoit keşfetti.
Tuta Absoluta, özellikle 2009 yılında Türkiye'de ortaya çıktığından bu yana, domates üretimini olumsuz etkileyen ve çiftçilere büyük zorluklar yaşatan bir zararlı olarak biliniyor. Bu zararlıya karşı biyoteknik ve kimyasal yöntemlerle yapılan mücadeleler kısmen başarılı olsa da tam anlamıyla kontrol altına alınamıyordu.
Çukurova Üniversitesi'nden gelen bu yeni keşif, Tuta Absoluta'ya karşı biyolojik mücadele için önemli bir adım olabilir. Bracon Didemie, bu zararlıya parazitleyerek son veriyor. Prof. Dr. Kamil Karut, bu doğal düşmanın çoğaltılmasının böcek ilaçlarının kullanımını azaltabileceğini ve bu durumun hem çevre hem de insan sağlığı için büyük bir avantaj olacağını belirtti.
Ekip şu an için bu parazitoitin çoğaltılması ve Tuta Absoluta'ya karşı etkisinin araştırılması üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Prof. Dr. Karut, yakın zamanda uygulama çalışmalarına başlanacağını ve bu doğal düşmanın etkinliğinin seralarda test edileceğini açıkladı. Bu gelişme, Türkiye'nin domates ihracatına ve çiftçilere büyük katkı sağlayabilir.
İHA -HABER MERKEZİ
ADANA HABERLERİ
18 Eylül 2023 - 10:58
Domates Zararlısı Tuta Absoluta'ya Doğal Düşman: 'Bracon Didemie'
Adana'da yapılan bir keşif, domates zararlısı Tuta Absoluta’ya karşı çiftçilerin umudunu yeniden alevlendirdi. Çukurova Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, bu zararlıya karşı doğal bir düşman olan Bracon Didemie parazitoitinin keşfedildiği belirtildi.
ADANA HABERLERİ
18 Eylül 2023 - 10:58
İlginizi Çekebilir