Ciltteki Morarmalar: Nedenleri ve Önlemler

Ciltteki morarmalar, küçük darbeler sonucu oluşsa da bazen ciddi sorunların habercisi olabilir. Risk faktörlerini anlamak ve doktora danışmak önemlidir.

İhlas Haber Ajansı
İhlas Haber Ajansı Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

Cildinizin, en ufak bir darbeye bile hızla morarması, bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Acıbadem Adana Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Solmaz, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Soner Solmaz, cildin hassasiyetinin yaşla birlikte arttığını ve bu nedenle küçük çarpmaların bile morarmalara yol açabileceğini belirtti. Genellikle zararsız olan bu morarmaların, özellikle yüz, gövde veya sırt bölgelerinde belirmesi durumunda daha ciddi sorunların habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Kadınlar Daha Mı Hassas?

Doç. Dr. Solmaz, kadınların, özellikle kadınlık hormonlarının etkisiyle, erkeklere göre daha fazla morarma eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca yaşlanma süreciyle birlikte cilt incelir ve kan damarlarını koruyan koruyucu yağ tabakasının kaybolması, cilt yapısının ve damar destek dokusunun zayıflamasına neden olabilir, bu da morarmalara yol açar.

İlaçların Etkisi

Bazı ilaçların da cilt morarmalarına katkıda bulunabileceğini söyleyen Doç. Dr. Solmaz, özellikle aspirin, ibuprofen, kan sulandırıcı ilaçlar, antibiyotikler, antidepresanlar gibi ilaçların kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltarak kolay morarmalara neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca bazı besin takviyelerinin de kanı incelttiği için morarma riskini artırabileceğini belirtti.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Doç. Dr. Solmaz, cildinizdeki morarmaların artması durumunda mutlaka bir doktora başvurmanız gerektiğini özellikle vurguladı. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullananların, aldıkları takviyeleri hekimlerine bildirmeleri gerektiğini ve hekimin, bu bilgilere göre ilaç ve takviyeleri ayarlayabileceğini belirtti.

Ayrıca, cilt morarmalarının vücudun farklı bölgelerinden kanamanın bir işareti olabileceğine işaret ederek, şu durumlarda doktora başvurmanız gerektiğini sıraladı:

Morluklarınız gövde, sırt veya yüzünüzde görünüyorsa.
Sık ve büyük morluklar yaşıyorsanız.
Kesiklerde veya cerrahi işlemlerde aşırı veya uzun süreli kanama öykünüz varsa.
Yeni bir ilaca başladıktan sonra aniden morarmalarınız oluşmaya başladıysa.
Cilt morarmalarınızla beraber diğer yerlerden de kanamanız olmaya başladıysa (diş eti kanaması, burun kanaması, aşırı-yoğun adet kanamaları gibi).
Ailenizde kolay morarma veya kanama öyküsü varsa.

Önlemler Alabilirsiniz

Doç. Dr. Solmaz, günlük yaşamda basit önlemler alarak morarma riskini azaltabileceğinizi de belirtti. Düşmeleri ve yaralanmaları önlemek için gerekli adımları atmak, iyi bir aydınlatma kullanmak, dağınıklıktan kaçınmak ve mobilyaları düzenlemek bu önlemler arasında yer alıyor.

Morarmaların tedavisi için pek fazla yapılacak bir şeyin olmadığını belirten Doç. Dr. Solmaz, morlukların vücut kanı yeniden emdikçe zamanla kaybolduğunu ve iyileşme sürecinin yaşla birlikte uzadığını ifade etti. Ancak morluğun artışını engellemek için etkilenen bölgeyi yükseltmek ve buz uygulamak gibi basit yöntemlerin kullanılabileceğini, ayrıca C vitamini takviyesinin de cildi kuvvetlendirerek morarmaları azaltabileceğini söyledi.

Sonuç olarak, cilt morarmalarının çoğu zaman zararsız olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Solmaz, ciddi ve tekrarlayan morarmalar durumunda hekime başvurmanın önemine dikkat çekti. Cildinizdeki değişiklikler konusunda endişeleriniz varsa, bir sağlık profesyoneline danışmak her zaman en iyi yaklaşımdır.

30 Eki 2023 - 11:05 - Sağlık

Muhabir  İhlas Haber Ajansı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Medya Yenigün Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medya Yenigün Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Medya Yenigün Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medya Yenigün Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.