Sarıkaya, lenfomanın tedavisinde erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu ve ne yazık ki erken teşhis için kabul edilmiş bir tarama yönteminin bulunmadığını söyledi. Bu nedenle bireylerin potansiyel belirtileri bilmeleri ve bu belirtileri görmeleri durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini vurguladı.
Lenfoma, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden kaynaklanan kötü huylu lenf bezi hastalığıdır. Sarıkaya, “Vücudumuzun değişik bölgelerinde bulunan lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin önemli bir bileşenidir. Lenfomaya neyin sebep olduğu konusunda net bir bilgi bulunmasa da, yaşlanmanın genel olarak lenfoma için önemli bir risk faktörü olduğunu belirtti. 60 yaş ve üstü bireylerde bu hastalığın daha sık görüldüğünü, erkeklerin kadınlara göre daha yüksek riskte olduğunu ifade eden Sarıkaya, bazı alt tiplerin ise kadınlarda daha sık görülebildiğini sözlerine ekledi.
Lenfomanın belirtileri arasında bacaklarda ve bileklerde şişkinlik, normalden fazla yorgunluk, enerji kaybı, karın ağrısı, iştah ve kilo kaybı, gece terlemeleri ve ateş, titreme, baş ağrısı, nefes darlığı ve kronik öksürük yer alıyor.
Halkı, bu belirtileri gözlemlemeleri durumunda bir sağlık profesyoneline başvurmaları konusunda uyararak, erken teşhisin hayat kurtarabileceğini vurgulayan Sarıkaya, toplumun lenfoma konusunda bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti.
İHA -HABER MERKEZİ
SAĞLIK
17 Eylül 2023 - 00:50
Lenfomanın Erken Teşhisinde Belirtilere Dikkat!
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Dünya Lenfoma Günü dolayısıyla lenfomanın (lenf kanseri) erken teşhisinin önemine dikkat çekti. Sarıkaya, belirli belirtilerin farkında olmanın ve bu belirtileri görmeleri halinde bir sağlık kuruluşuna başvurmanın hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
SAĞLIK
17 Eylül 2023 - 00:50