Evi, Arsası, Tarlası, Yazlığı Olanlar Dikkat! 30 Kasım’a Kadar Süreniz Var: Emlak Vergisinde ‘Büyükşehir’ Detayı..
Emlak Vergisi 2023 ikinci taksit dönemi başlamıştı. Ödemeler 30 Kasım mesai bitimine kadar devam edecek. Milyonlarca kişi ‘Emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?’ , ‘Emlak vergisinden kimler muaf?’ sorularına yanıt ararken detaylar ortaya çıktı. Bu yıl % 61.46 artış uygulanan vergide aylık gecikme cezası ise % 2.5 olacak. Şartları sağlayan bazı kişiler ise bu ödemeden muaf tutulacak. Peki emlak vergisi ikinci taksit ödemesi nereye yapılıyor?
İşte Örnek Hesaplama İle Detaylar…
Ev, Arsa, Arazi, İşyeri gibi gayrimenkullerin tabi olduğu emlak vergisinin bu yıla ait ikinci taksit ödeme dönemi başladı. İki eşit taksit halinde ödenen verginin ilk taksit ödemeleri 1 Mart-31 Mayıs arasında yapılmıştı. İkinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım’a kadar devam edecek. Emlak vergisini, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi kullananlar ödemekle yükümlü.
İstanbul'da kira sorunu katlandı! İlçe ilçe kira haritası çıkarıldı, o ilçelerin fiyatları dudak uçuklattı
Posta'dan Meltem Kara'nın haberine göre, emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için gecikme zammı ödemek zorunda. Aylık gecikme cezası yüzde 2.5 olarak uygulanıyor.
NASIL BELİRLENİYOR?
Emlak Vergisi değeri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirleniyor. 2022-2025 yılları emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 30 Haziran 2021 tarihinden önce tespit edilerek karara bağlandı. İlk yıl herhangi bir artış yapılmadan yeni değerler üzerinden ödeme yapılırken, ara yıllarda ise rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Bu yılın hesabında geçerli yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 olarak açıklanmıştı. Buna göre bu yıl verginin artış oranı yüzde 61.46 oldu.
İLLERE GÖRE FARKLI HESAP!
Yeniden değerleme oranının eklenmesiyle emlak vergi değeri ortaya çıkıyor. Çıkan sonuçta 1.000 liraya kadar olan değer dikkate alınmıyor. Büyükşehir sınırlarındaki konutlarda ortaya çıkan bu vergi değerinin binde 2’si, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1’i hesaplanıyor. İşyerlerine ait değerin büyükşehirlerde binde 4’ü, diğer illerde binde 2’si, arsalarda büyükşehirlerde binde 6’sı, diğer illerde binde 3’ü, arazilerde büyükşehirlerde binde 2’si, diğer illerde binde 1’i hesaplanıyor. Ödeme esnasında kültür payı adı altında verginin yüzde 10’u kadar da katkı payı tahsil ediliyor.
BÜYÜKŞEHİRDE YER ALAN KONUT İÇİN ÖRNEK!
Evin 2022 yılına ait emlak vergi değeri: 950 bin TL
2022 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 122.93/2): yüzde 61.46
Evin 2023 yılı emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin 917 TL
Verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin lira
Bu değerin binde 2’si: 3 bin 66 lira
Kültür payı (yüzde 10): 306.6 lira
Ödenecek vergi: 3 bin 372.6 lira
BÜYÜK ŞEHİR DIŞINDAKİ YERLER İÇİN ÖRNEK HESAP!
Evin 2023 yılı emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin 917 TL
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin lira
Bu değerin binde 1’i: 1.533 lira
Kültür payı (yüzde 10): 153 lira
Ödenecek vergi: 1686 lira
KİMLER MUAF?
Emlak Vergisi Kanunu’na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra iniyor. Hisse ile bile olsa birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamıyor. Muafiyetten yararlanmak için belediyeye dilekçe verilmeli. Muaf olduğunu bilmeden ödeme yapanlar ise 5 yıl geriye dönük iade alabiliyor.
BİLDİRİM ŞART!
Bu yıl gayrimenkul alanların ise yılsonuna kadar bulunduğu ilçenin belediyesine bildirim yapması gerekiyor. Tapu tescil tarihi yılın son üç ayında olması durumunda tescil tarihinden itibaren 3 ay içerisinde bildirim yapılabilir. Emlak vergi bildirimi için ilgili belediyeye; tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, taşınmaz sahibinin iletişim bilgileri, vergi numarası veya T.C. kimlik numarası ile müracaat ediliyor. Bu işlem e- Devlet portalı üzerinden de yapılabiliyor. Süresinde beyan vermeyen mükelleflere usulsüzlük ve vergi ziyaı cezaları uygulanıyor.
EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NEREYE YAPILIR?
Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebilir. Emlak vergisi ödemeleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yapılabilir. Belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir. Ayrıca E-devlet üzerinden de emlak vergisi online olarak ödenebilir.
2024’ÜN VERGİ ARTIŞ ORANI NETLEŞTİ!
Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla, 2024’ün yeniden değerleme oranı da belli oldu. 12 aylık üretici fiyat endeksine göre belirlenen yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki yıl çoğu vergi, harç ve cezalarda bu artış oranı uygulanacak. Emlak vergisinin artışında ise yeniden değerleme oranının yarısı dikkate alınıyor. Bu hesapla artış oranı yüzde 29.23 olacak.
SGK DA DÜŞÜK PRİM BORÇLANMASINDA SON GÜN 31 ARALIK!
Borçlanmada Düşük Prim Fırsatı İçin Son 7 Hafta!
Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan askerlik, doğum gibi hizmet borçlanmalarında primler asgari ücrete göre belirleniyor. Asgari ücret yeni yılda zamlanacak. Yakın zamanda askerlik, doğum borçlanması yapması gerekenlerin maliyet artışına yakalanmamak için elini çabuk tutması gerekiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması gibi hizmet borçlanma primleri, asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında değişen ve kişilerin tercih ettikleri kazanç tutarı üzerinden hesaplanıyor. Yurt dışı borçlanmaları hariç diğer borçlanmalarda bildirilen kazancın yüzde 32’si oranında prim ödeniyor.
Enflasyonun tek haneli olduğu yıllarda borçlanmanın ne zaman yapılacağı daha az önem taşıyordu. Enflasyon düşük olduğu için asgari ücret artışları da enflasyona paralel oluyordu. Son yıllarda yüksek enflasyon yaşandığı için asgari ücret de ona bağlı olarak yüksek artıyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için aralık ayında toplanacak. Yııllık enflasyonun Merkez Bankası’nın tahminleri doğrultusunda yüzde 65 çıkması halinde 6 aylık enflasyon yüzde 40’a yaklaşacak. Asgari ücret artışında enflasyon en önemli etkeni oluşturuyor.
ASKERLİK BORÇLANMASININ MALİYETİ!
Yeni yılda asgari ücret artışıyla birlikte SGK’ya yapılan hizmet borçlanmalarının maliyeti de artacak. En çok borçlanma er ve erbaşlıkta geçen süreler ile yedek subay okulundaki süreler için yapılıyor. Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanlar, askerlik borçlanması yaptıklarında sigorta başlangıç tarihini borçlandıkları süre kadar öne çekebiliyorlar. Bu da çoğunlukla daha erken emekli olma imkânı sağlıyor. Bu nedenle prim günü eksiği bulunmayanlar dahi askerlik borçlanmasını tercih ediyor.
18 ay askerlik yapan bir kişi bu sürenin tamamını en düşük primden borçlandığında halen 77 bin 268 lira ödeyerek 540 günlük askerlik süresini emekliliğine saydırabilir. Aynı kişi askerlik borçlanmasını 1 Ocak 2023 tarihinden sonra yaptığında asgari ücrete yapılacak zam oranında daha yüksek prim ödeyecek. Örneğin son 6 aylık enflasyon dikkate alınarak yüzde 40 zam geldiğinde askerlik borçlanmasının maliyeti 108 bin liraya çıkacak. Askerlik borçlanması başvurusunu 31 Aralık 2023 tarihinden önce yapanlar ise maliyet artışından etkilenmeyecekler.
DOĞUM BORÇLANMASI MALİYETİ!
Doğum sonrası ücretsiz izin kullanan veya çalışmaya ara veren kadınlar her bir çocuk için boşta geçen sürelerinin 2 yıla kadar olan kısmını borçlanabiliyorlar. Borçlanma hakkı üç çocuğa kadar tanınıyor. Bir kadın Toplam 6 yıla kadar doğum borçlanması yapabiliyor.
Doğum borçlanması normalde sigortalı çalışmaya başladıktan sonra boşta geçen süreler için yapılıyor. Ancak, staj sigortası yapmış kadınlar da staj ile normal sigortalı çalışma arasındaki dönemde doğan çocukları için borçlanma yapabiliyorlar. Staj sigortası sayesinde bu şekilde borçlanma yapan kadınların sigorta başlangıç tarihleri, borçlanma yapılan süre kadar geriye çekildiği için daha erken emeklilik hakkı elde edebiliyorlar.
Halen en düşük prim üzerinden borçlanma yapan kadın çalışanlar, bir çocuk için 720 gün borçlanma yaptığında 103 bin lira ödemeleri gerekiyor. Borçlanmayı 1 Ocak 2024 ve sonrasında yaptıklarında ise asgari ücrete yüzde 40 zam gelmesi durumunda 144 bin lira ödemek zorunda kalacaklar. Borçlanmayı bu yılın sonuna kadar yapanlar, maliyet artışından etkilenmeyecekler.
YURT DIŞI BORÇLANMASI ZORLAŞACAK!
Yurt dışında yaşayan Türkİye Cumhuriyeti vatandaşları bir günlük borçlanma için halen en düşük 201 TL prim ödüyorlar. Gurbetçi bir evkadını 5400 gün borçlanma için 31 Aralık tarihine kadar başvurduğunda 1 milyon 86 bin lira prim ödeyecek.
Asgari ücret yüzde 40 artarsa ocak ayından itibaren yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 282 TL’ye çıkacak. 5400 gün için 1 Ocak 2024 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 520 bin lira dolayında ödeme yapılması gerekecek.
Dezenflasyon programının başarıya ulaşması durumunda döviz kurundaki artışın enflasyonun altında kalması bekleniyor. Bu da dolar ve avronun reel anlamda değer kaybedeceği, Türk Lirası’nın değer kazanacağı anlamına geliyor. Gurbetçiler açısından gelecek yıl yurt dışı borçlanması yapmak döviz kurundaki olası bu gelişme dolayısıyla da daha maliyetli olacak.
Bu nedenle, 2024 yılında askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması, öğrenim sürelerinin borçlanılması, avukatların staj sürelerini borçlanması gibi hizmet borçlanması yapmayı planlayanların başvuruyu 31 Aralık tarihine kadar yapmaları halinde daha düşük maliyetle borçlanmaları mümkün olacak.
HANGİ SÜRELER İÇİN BORÇLANMA YAPILABİLİR?
– Ücretsiz doğum izinleri,
– Sigortalı kadınların, üç çocuğa kadar, her çocuk için çalışmadıkları sürelerin 2 yıla kadar kısmı,
– Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreler,
– Kamu görevlilerinin personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,
– Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,
– Sigortalı olmaksızın yapılan 1 yıla kadar avukatlık staj süreleri,
– Sigortalıların beraatla sonuçlanan tutukluluk veya gözaltı süreleri,
– Grev ve lokavtta geçen süreler,
– Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,
– Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri,
– 13 Şubat 2011 tarihinden sonra, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri,
– Sigortalı olmaksızın, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’a göre yurt dışına gönderilenlerin, yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim süreleri,
–Türk vatandaşlarının yurt dışı borçlanması.
Yorum yazarak Medya Yenigün Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medya Yenigün Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Medya Yenigün Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medya Yenigün Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Medya Yenigün Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medya Yenigün Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Medya Yenigün Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medya Yenigün Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.