Mersin, Adana ve İzmir'deki tarım enstitülerinin ortak çalışması sonucu Akdeniz meyve sineğine karşı biyolojik mücadele başlatıldı. Meyve Zararlılarına Karşı kullanılacak doğal düşman olarak bilinen kısır ve yararlı böcekler, Mersin'in pilot bölge olarak seçildiği uygulamada doğaya salındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün koordinesinde gerçekleşen bu çalışma ile Türkiye, dünya genelinde sadece 15 ülkenin sahip olduğu bir biyolojik mücadele yöntemini hayata geçirmiş oldu.
Meyve zararlılarına karşı kullanılacak doğal düşmanlar, Mersin Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından üretildi. Bu kapsamda 200 bin adet kısır Akdeniz meyve sineği ile faydalı böceğin doğaya salınımı Mersin'de gerçekleştirildi.
Vali Ali Hamza Pehlivan, bu biyolojik mücadelenin önemine vurgu yaparak, kimyasal ilaçların ürünler üzerinde bıraktığı kalıntıların pazarlama sürecini olumsuz etkilediğini belirtti. Bu nedenle doğal yöntemlerle zararlı böceklerin kontrolünün sağlanmasının tarım ürünlerinin kalitesini artıracağını ifade etti.
Çevre temizliği ve meyve atıklarının toplanmasının da bu mücadelenin bir parçası olduğunu söyleyen Vali Pehlivan, bu çalışmanın ilerleyen dönemlerde yaygınlaştırılacağını ve tarımın verimliliğini artıracağını dile getirdi.
Meyve üreticileri, bu biyolojik mücadele sayesinde hem çevre dostu hem de kaliteli ürünler elde etmeyi umuyor.
İHA -HABER MERKEZİ

