Organik üretimde geçerli olan aşamalar, üretim zincirindeki halkalar benzeri üretim aşamalarını kurallar ile birbirine bağlar. Bu üretim zincirinin ilk halkasını da tohum oluşturmaktadır. Tohum satın alırken mutlaka alanında uzman kişilere danışmak ve kaliteli tohum almaya özen göstermek büyük önem taşıyor.
Tohum satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları belirten Ziraat Mühendisi Sadi Kaymaz; “Ülkemizde ve birçok ülkede organik tohum talebinin karşılanamaması nedeniyle organik üretimde, konvansiyonel olarak üretilen ancak ilaçsız şekilde paketlenen ve satışa sunulan tohumların kullanımına izin verilmektedir. Organik tarımda hem açık tozlanan hem de melez (hibrit) tohum kullanılıyor. Tohum demek ürün demektir. Kaliteli tohumdan kaliteli ürün elde edildiği için tohum satıh alacak kişilerin mutlaka tohum alırken bilen kişilere danışmalarını tavsiye ederim.” şeklinde konuştu.
Sebze tohumu konusunda önemli bilgiler veren Kaymaz; “Tohum paketlerinin üzerinde açık tozlanan standart tohum veya geleneksel tohum yazısını arayın. Bu açıklama varsa alacağınız tohumlar tekrar tekrar ekildiğinde yine aynı sebzeyi üretecek demektir. Geleneksel tohum, yerli tohum gibi ibareler tohumların bir kaç kuşak boyunca yetiştirildiği manasına gelir. Öte yandan tohum paketlerinde melez, hibrit, F1" tohum yazıyor mu kontrol edin. Hibrit tohum olduğunu anlatmak için X işaretine dikkat edin. Aynı zamanda internet sitesi, katalog veya tohum reyonundan tohum alırken o bölümdeki tüm tohumların geleneksel tohum olduğunu belirten üst bir açıklama olabilir böyle bir açıklama var mı kontrol edin.” dedi. Haber Uğur Başaran