Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Samsun, İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Diyarbakır, Adana, Erzurum ve Kayseri'de atmosfere gönderdiği bu balonlar, sıcaklık, basınç, nem ve rüzgar gibi atmosferdeki önemli değişiklikleri ölçerek bu verileri ilgili istasyonlara iletiyor. Bu ölçümler, uydu verileriyle birleştirilerek hava durumu tahminlerinin doğruluğunu artırmakta ve iklim değişikliği ile ilgili araştırmalarda kullanılmaktadır.
Ankara Üniversitesi Teknokent'te Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle gerçekleştirilen bu Yerli üretim projesi, Türkiye'nin meteorolojik gözlem teknolojilerindeki dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlamaktadır.
İnşaat Mühendisi Murat Meral, İhlas Haber Ajansı'na (İHA) yaptığı açıklamada, "Meteorolojik gözlem sistemleri içerisinde birçok farklı enstrüman bulunuyor. Radiosonde bunlardan sadece biri. Bu balonlarla atmosferin haritası çıkartılıyor" dedi.
Meral, Türkiye'nin 1950'lerden beri meteorolojik balonları yurt dışından ithal ettiğini belirtti ve ekledi: "Türkiye'de 10 farklı noktada bu gözlemler Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Artık bu sistemi tamamen Türk mühendisler tarafından yerli olarak üretiyoruz. Aynı kalitedeki verileri Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne sunmaktayız."
Bu başarıyla birlikte Türkiye, meteorolojik gözlem ve tahminleme kapasitesini artırarak, daha doğru ve hızlı hava durumu tahminleri yapabilecek bir konuma geldi.
İHA -HABER MERKEZİ

